کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا یا HPLC
آنالیز HPLC یا کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا ( High Performance Liquid Chromatography ) یک روش آنالیتیک برای جداسازی، شناسایی یا اندازه گیری مقدار ترکیبات یک نمونه است. در این روش ابتدا نمونه در حلال مناسب حل شده و با استفاده از تکنیک کروماتوگرافی اجزای محلول از یکدیگر تفکیک میشوند. در نهایت این اجزا با استفاده از آشکارساز در انتهای مسیر جداسازی شناسایی میشوند. در تکنیک HPLC فاز مایع با حرکت در بین اجزای فاز ثابت یا همان ستون HPLC و بر اساس تفاوت در تمایل اتصال اجزای نمونه با فاز ثابت این اجزا از یکدیگر تفکیکی میشوند.
HPLC یکی از روش های پر کاربرد در فرایندهای تحقیق و توسعه و کنترل کیفی دارویی و بسیاری از حوزه های مرتبط از جمله علوم زیستی است.
آرک زیست آزما با دارا بودن امکانات و تجهیزات پیشرفته و پرسنل توانمند و متخصص آماده ارائه خدمات HPLC به شرکت های تولیدی، مراکز تحقیقاتی و پژوهشگران کشور میباشد.
انواع HPLC
HPLC یک نوع بهینه شده از کروماتوگرافی است و بر اساس تکنیک کروماتوگرافی مورد استفاده به انواع مختلفی طبقه بندی میشود. به صورت کلی معتبرترین دسته بندی انواع HPLC عبارت است از:
Normal Phase HPLC
HPLC فاز معکوس یا Reverse Phase HPLC (RP-HPLC)
HPLC تبادل یونی یا Ion exchange (IEC-HPLC)
HPLC طرد اندازه یا Size exclusion HPLC (SEC-HPLC)
و HPLC برهمکنش آب گریز و آب دوست
در انواع مختلف HPLC مکانیسم جداسازی اجزای نمونه بر اساس تفاوت های ستون کروماتوگرافی و فاز مایع متفاوت است.
HPLC فاز نرمال قدیمی ترین روش HPLC است که Tswett ، گیاه شناس ایتالیایی برای اولین بار انجام داد. او در اولین تجربه های کروماتوگرافی از گچ به عنوان فاز ثابت در یک ستون شیشه ای استفاده کرد.
درواقع Tswett جداسازی عصاره های گیاهی را با استفاده از فاز ثابت قطبی [گچ در ستون شیشه ای] و فاز متحرک غیر قطبی انجام داد. این حالت کلاسیک کروماتوگرافی به عنوان فاز نرمال شناخته شد.
اصطلاح فاز معکوس حالت کروماتوگرافی را توصیف می کند که درست برعکس فاز عادی است، یعنی استفاده از فاز متحرک قطبی و فاز ثابت غیر قطبی یا آب گریز.
امروزه به دلیل کاربرد وسیع RP-HPLC تقریباً 75 درصد از تمام روش های HPLC بر پایه فاز معکوس هستند. اکثر این پروتکل ها به عنوان فاز متحرک از ترکیب آبی با حلال آلی قابل اختلاط و قطبی مانند استونیتریل یا متانول استفاده می کنند. سیلیکا متصل به C18 [که گاهی اوقات ODS نامیده می شود] محبوب ترین نوع ستون HPLC فاز معکوس است.
در آنالیز HPLC به صورت معمول از میزان قطبیت برای جداسازی استفاده میشود. اما در روش تبادل یونی یا Ion Exchange جداسازی بر اساس بار الکتریکی ترکیب مورد نظر انجام میشود.
فاز ثابت در IEC بر اساس میزان اسیدی یا بازی بودن و نوع یون هایی جذب یا دفع میکنند معرفی میشوند.
ستون HPLC تبادیل کاتیونی دارای بار منفی در سطح خود است که ترکیبات دارای بار مثبت را در خود حفظ کرده و از سایر ترکیبات جداسازی میکند. روش تبادیل آنیونی دقیقا برعکس بوده و ستون دارای بار منفی در سطح خود بوده و ذرات با بار مثبت را جذب میکند.
همچنین میزان بار سطحی ستون های تبادل یونی متفاوت بوده و بر اساس میزان بار ترکیب مورد نظر انتخاب میشوند. مثلا برای جداسازی ذرات با بار کم بایستی ستونی انتخاب شود که میزان بار سطحی بیشتری داشته باشد.
خدمات HPLC آرک زیست آزما
خدمات HPLC قابل ارائه:
خدمات آنالیز HPLC با دستگاه های مجهز به اتوسمپلر با قابلیت تنظیم دمای نمونه پیش از تزریق، دتکتور UV-Vis, FLD و RID .
دارای امکانات، ستون ها و حلال های لازم جهت انجام انواع آزمون های:
lon Exchange & Affinity Chromatography System
Normal Phase Chromatography
Reverse Phase Chromatography
Ion Exchange Chromatography
Size Exclusion Chromatography
ویژگی خدمات HPLC آرک:
- ارائه مشاوره و همکاری در جهت انتخاب روش آزمایش و معتبر سازی آزمون بر اساس استانداردهای جهانی
- ارائه گزارش کامل آزمون به همراه مستندات، منحنی های کروماتوگرام و نتیجه نهایی ( در ارزیابی های دارویی تطابق با استانداردهای معتبر)
- ارائه گواهی انجام آزمون ( معتبر و ممهور به مهر آزمایشگاه و تایید مسئول فنی)
- نظارت و حضور مسئول فنی در کلیه مراحل آزمون و تحلیل نتایج
- سرعت و دقت بسیار بالا در مقایسه با آزمایشگاههای متفرقه به دلیل حساسیت آزمایشات دارویی
لازم به ذکر است که آرک زیست آزما آزمایشگاه همکار سازمان غذا و دارو بوده از این رو کلیه آزمایشات این مرکز بر اساس استانداردهای سازمان غذا و دارو انجام میشود.